Nu vill feta ha – mer –mänskliga rättigheter

Under tiden jag läste denna artikel i Aftonblandet började det ( som vanligt) snurra funderingar i skallen på mig....varför finns inte sån´t här i Sverige ?? Alltså att de sk. överviktiga inte gör större sak av den "dolda" diskrimineringen som många utsätts för.... är det så att det mer vanligt i USA och andra länder än här.. eller är det så att det finns i Sverige också men den är mer "dold" ??
Fakta: Fetma
I Sverige är enligt Folkhälsoinstitutet 44 procent av alla män mellan 18 och 84 år överviktiga, medan motsvarande siffror för kvinnor är 28 procent.

Andelen feta, med ett BMI över 30, ligger på 10 procent. Här har antalet fördubblats i Sverige sedan 1980-talets början, enligt statistik från SCB.

Mest ökar fetman bland unga kvinnor, arbetare och boende utanför större städer. Bland medelålders människor är fetma fortfarande vanligare bland män.

Taleskvinnan: ”Att diskriminera tjocka är vanligare än rasism”
Två av tre amerikaner är överviktiga.

Och – enligt sig själva – diskriminerade.

De hävdar att de tjänar mindre, blir nekade vård och diskrimineras av flygbolagen.

Grupperingar har slagits för sina rättigheter i USA under många decennier.

På 60-talet slogs svarta för sina rättigheter, under parollen ”Black pride”.

Sedan kom landets homosexuella, och myntade ”Gay pride”.

”En medborgarrättsfråga”
Nu har en ny grupp kommit till ytan, som själva vill jämställa sig själva – och sin diskriminering – med den som de två andra grupperna utsatts för.

De kallar sig ”Fat pride”.

– Vi uppmanar inte människor att bli tjocka. Det är en medborgarrättsfråga, att människor behandlas lika oavsett storlek, säger Peggy Howell, taleskvinna i Naafa, National Association to Advance Fat Acceptance, en av många organisationer för överviktiga i USA, till Svenska Dagbladet.

”Folk har fördomar”
Naafa arbetar för att få till stånd en lagstiftning mot ”storleksdiskriminering” som man hävdar är lika vanligt som rasism.

– Som fet människa blir jag nekad vård, vårdförsäkring, förebyggande vård, och dessutom kan jag ganska säkert räkna med att vårdpersonalen hyser starka fördomar mot mig. Samma gäller på arbetsplatser eller i servicenäringarna som på flyget, säger Marilyn Wann, också hon medlem i Naafa, till SvD.

Gillar motion och bra mat
Både Peggy Howell och Marilyn Wann påpekar att de är för sådant som bättre skolmat, regelbundna måltider och motion. Deras målsättning är helt enkelt att stoppa diskriminering av folk som väger mer.

– Människor kan vara friska på olika sätt, säger Marilyn Wann till SvD.

”Bara klichéer”
Hon tillägger att hon och hennes kamrater kommer att resa sig mot de starka krafterna – staten, läkemedelsjättarna och försäkringsbolagen – som bestämt sig för att ”hata feta människor”.

– Det man idag betraktar som vetenskap är bara klichéer. Mycket av det som forskarna lyfter fram står faktiskt i konflikt med deras egna data – för att de vill tro att fett leder till dålig hälsa och sedan döden, säger Marilyn Wann till SvD.

Fetma drabbar mer män än kvinnor i Sverige.
Artikeln hämtat ur Aftonbladet -->


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0