Äppelplättar

 ca  30  minuter
2,5 dl   vetemjöl
2 tsk   bakpulver
0,5 tsk   salt
1 msk   socker
1 st   ägg, uppvispat
2,5 dl   mjölk
2 msk   smör, smält
2 msk   äpple(n)
    smör, till stekning

Tillagning

ca 12 stycken

1. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål. Vispa i ägg, mjölk och det smälta smöret.

2. Tvätta och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor.

3. Hetta upp en stekpanna. Lägg i en liten klick smör, låt den fräsa färdigt och häll genast i smet. Plättarna ska vara cirka 10 cm i diameter. Lägg en äppelskiva på varje plätt.

4. Vänd dem efter 2-3 minuter och stek dem 1 minut på andra sidan.

5. Lägg upp på värmda tallrikar, pudra över florsocker och ät genast.



Laktosfria bullar bakade på saft!

 

ca 40-50 bullar
Det här behöver du :
50 gram jäst
5 dl jordgubbssaft (färdigblandad)
½ dl solrosolja
1 dl ljus sirap
½ pkt vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Blanda koncentrerad saft med vatten som vanligt. Mät upp 0,5 l och värm i kastrull till 37 grader. Smula ner jästen i degbunke och slå över saften. Lös jästen 0ch tillsätt övriga ingredienser. Spara några deciliter vetemjöl till utbakning. Knåda degen i maskin eller för hand. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och kavla ut degen. Fyll med ett lager äppelmos, riven mandelmassa, vaniljsocker & kanel. Rulla ihop och skär små snäckor och lägg i pappersformar. Låt bullarna jäsa på plåt ca 30 min före gräddning. Grädda ca 10 min i 200 grader. Rör ihop en glasyr till bullarna med florsocker + vatten + hushållsfärg. Strössla med pärlsocker!


Lax och scampispett med chili och limesalsa


Här ska det handla om mat på längden och på tvären !!


Här har jag tänkt samla ihop lite recept, tips och råd om och kring mat !

RSS 2.0